Ελληνικό Παιδικό Μουσείο

Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο είναι ένα μη κερδοσκοπικό Σωματείο κοινωφελούς χαρακτήρα με εκπαιδευτικό και πολιτιστικό σκοπό.Η Γενική Συνέλευση απαρτίζεται από 51 Μέλη και διοικείται από 7μελές Συμβούλιο. Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο ιδρύθηκε το 1987, από μια ομάδα νέων επιστημόνων με πρωτοβουλία της Σοφίας Ρωκ-Μελά.

Αθήνα info.gr. Τα πάντα για την Αθήνα.


Οι αρχές που διέπουν τη λειτουργία του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου είναι:

Να βρίσκεται διαρκώς στην υπηρεσία όλων των παιδιών.
Να δημιουργεί Εκθέματα και Προγράμματα που κεντρίζουν τη σκέψη, μέσα από την αλληλεπίδραση με πραγματικά αντικείμενα.
Να συντηρεί τις συλλογές του σε υψηλό επίπεδο και να τις διαθέτει στο κοινό.
Να προσελκύει και να υποστηρίζει επιστημονικό προσωπικό, που θα φέρνει τη δημιουργικότητα και την ειδικότητά του στο Μουσείο και θα είναι αφοσιωμένο στα παιδιά.
Να παρέχει υποστήριξη στους γονείς.
Να συνεργάζεται με εκπαιδευτικούς και προσωπικό άλλων κοινωνικών φορέων για να τους προσφέρει την εξειδίκευσή του.
Να λειτουργεί ως ένα εθνικό, ερευνητικό και αναπτυξιακό κέντρο, που μελετά νέες μεθόδους εναλλακτικής εκπαίδευσης, όπως επίσης και νέους ρόλους για τα Μουσεία.

Κύριος καταστατικός στόχος του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου ήταν η λειτουργία ενός Παιδικού Μουσείου. Αυτό επιτεύχθηκε μέσα από τη συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων – Πολιτισμικός Οργανισμός, το Δεκέμβριο του 1994, που δημιουργήθηκε το Παιδικό Μουσείο στην οδό Κυδαθηναίων 14, στην Πλάκα.

Το Παιδικό Μουσείο είναι ένα είδος Μουσείου ειδικά διαμορφωμένο για να εξυπηρετεί τις ανάγκες και τις δυνατότητες των παιδιών. Είναι ένα μουσείο πολυθεματικό και μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα.

Το κτίριο στο οποίο στεγάζεται το Μουσείο είναι νεοκλασικού ρυθμού και χρονολογείται από το 1900. Το Μουσείο καταλαμβάνει πάνω από 520 τ.μ. και αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα, σοφίτα και αυλή.

Το Παιδικό Μουσείο απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας έως 12 χρόνων, γονείς και εκπαιδευτικούς, σε οποιονδήποτε πρωτομαθαίνει και σε οποιονδήποτε ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη του παιδιού.

Το Παιδικό Μουσείο είναι ένα Μουσείο ειδικά σχεδιασμένο για να εξυπηρετεί τις ανάγκες και τις δυνατότητες των παιδιών αλλά και των γονιών και των εκπαιδευτικών που συμβάλλουν στην ανάπτυξή τους. Είναι βασισμένο σε θεωρίες για το πώς μαθαίνει και αναπτύσσεται το παιδί αποτελεσματικά. Σύμφωνα με τη σύγχρονη παιδαγωγική επιστήμη, η μάθηση είναι πιο αποτελεσματική όταν στηρίζεται στην ενεργό συμμετοχή και στην εμπειρία με τα αντικείμενα.

Στο Παιδικό Μουσείο τα παιδιά μπορούν
- να παρατηρήσουν
- να σκεφθούν
- να ερευνήσουν
- να παίξουν
- να πειραματιστούν και
- να δημιουργήσουν

Τα εκθέματα και τα εκπαιδευτικά προγράμματα αναπτύσσονται από ειδικούς επιστήμονες και συμβάλλουν στην ανάπτυξη του παιδιού ενθαρρύνοντας
την κριτική σκέψη,
την πρωτοβουλία,
τη δημιουργικότητα,
την ανακάλυψη της γνώσης και
την αυτονομία.

Το Παιδικό Μουσείο είναι ένας χώρος που προσφέρει πολύπλευρη εκπαίδευση και ψυχαγωγία και αποτελεί ένα σημαντικό βήμα εξοικείωσης με την έννοια “Μουσείο”.


Ελληνικό Παιδικό Μουσείο

Κυδαθηναίων 14, Πλάκα
Αθήνα, 10558
Τηλ. : 210-3312995
FAX: 210-3312995 (εσωτ. 119)
Γραμματεία: 210-3312995 (εσωτ. 105)
Υποδοχή: 210-3312995 (εσωτ. 110-120)

Πηγή - Περισσότερες πληροφορίες: ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ www.hcm.gr

 

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ