Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Η ιστορία του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου αρχίζει το 1884 με την ίδρυση της ΧΑΕ. Κύριο μέλημα των ιδρυτών της ΧΑΕ ήταν η δημιουργία Μουσείου Χριστιανικής Αρχαιολογίας. Το Μουσείο επίσημα ιδρύεται το 1914 και εως το 1923 όπου άνοιξε για το κοινό διοικείται από Εφορευτική Επιτροπή με Διευθυντή τον Αδαμάντιο Αδαμαντίου. Οι συλλογές της ΧΑΕ, που εμπλουτίστηκαν τόσο από αγορές και δωρεές έργων, όσο και από την κατάθεση κειμηλίων, τα οποία προέρχονταν από μονές της Ελλάδας και από διαλυμένες ελληνικές κοινότητες του εξωτερικού, στεγάστηκαν σε αίθουσα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Αθήνα info.gr. Τα πάντα για την Αθήνα.


Το 1930 το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο εγκατατάθηκε οριστικά στη Villa Ilissia, ένα συκγρότημα κτηρίων κοντά στις όχθες του Ιλισού, το οποίο κτίσθηκε από τον αρχιτέκτονα Σταμάτιο Κλεάνθη το 1848, για τη Γαλλίδα Sophie de Marbois-Lebrun, Δούκισσα της Πλακεντίας.

Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, ένα από τα σημαντικότερα μουσεία στον κόσμο. Διαθέτει περισσότερα από 15.000 αντικείμενα, οργανωμένα σε συλλογές, τα οποία χρονολογούνται από τον 3ο έως και τον 19ο αιώνα. Οι συλλογές αυτές περιλαμβάνουν γλυπτά, εικόνες, έργα μικροτεχνίας, τοιχογραφίες, κεραμική και υφάσματα, χειρόγραφα, σχέδια, ανθίβολα, χαλκογραφίες, παλαίτυπα, καθώς και αντίγραφα έργων βυζαντινών και μεταβυζαντινών τοιχογραφιών και ψηφιδωτών. Προέρχονται από ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο αλλά και από περιοχές του μείζονος ελληνισμού. Ο πλούτος των συλλογών και η αξία των εκθεμάτων το καθιστούν μια πραγματική κιβωτό της βυζαντινής και μεταβυζαντινής τέχνης.

Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο διανύει μια μεταβατική περίοδο, μια περίοδο έντονων αλλαγών σε πολλά επίπεδα. Ο απώτερος σκοπός και η μεγαλύτερη πρόκληση είναι φυσικά η επανέκθεση των μόνιμων συλλογών του, με τρόπο που αφενός να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες μουσειολογικές προδιαγραφές και αφετέρου να επιτρέπει στους επισκέπτες να διαπλέουν περισσότερους από δεκαπέντε αιώνες τέχνης και πολιτισμού, κατανοώντας ταυτόχρονα τις πολύπλοκες συνθήκες κάτω από τις οποίες δημιουργήθηκαν. Εφαρμόζεται ένα ευρύ φάσμα μουσειολογικών πρακτικών όπου συνδυάζεται η φιλοσοφία της ερμηνευτικής προσέγγισης με μια σύνθεση «μικρών ιστοριών», που επικεντρώνουν σε όψεις του βυζαντινού και μεταβυζαντινού πολιτισμού, αποφεύγοντας έτσι τη γραμμική προσέγγιση του παρελθόντος και αντιμετωπίζοντας την τέχνη και τον υλικό πολιτισμό όχι μόνο ως αισθητικό φαινόμενο αλλά και ως μαρτυρία πολιτισμού. Στο πλαίσιο αυτό, τα αντικείμενα δεν οργανώνονται τυπολογικά ανά συλλογές, αλλά παρουσιάζονται σε ιστορικές και πολιτισμικές ενότητες

Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας 22, Τ.Κ. 10675, Αθήνα

Τηλέφωνο: +30 210 7211027
Φαξ: +30 210 7231883


Πρόσβαση στο Μουσείο

Το Μουσείο βρίσκεται κοντά στη Πλατεία Συντάγματος

ΜΕΤΡΟ: Γραμμή 3 (Στάση Ευαγγελισμός)

Λεωφορεία: 200, 203, 204, 211, 214, 220, 221, 222, 223, 224, 235, 250, 408, 419, 601, 603, 622, 815, Α5, Γ5, Ε6, Ε7 (Στάση Ρηγίλλης)

Τρόλλεϋ: 3, 7, 8, 13 (Στάση Ρηγίλλης)

Πηγή - Περισσότερες πληροφορίες: Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

 

ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ